Co dziś zjemy na śniadanie?- to odwieczne jest pytanie. W dniu 29 listopada uczniowie z klasy III a przygotowały pożywne drugie śniadanie w ramach zajęć treningu umiejętności społecznych. Przed przygotowaniem posiłku dzieci ustaliły listę potrzebnych produktów, które kolejno zostały zakupione .Na drugie śniadanie mali kucharze przygotowali kanapki z serem, wędliną oraz warzywami. Jak wiadomo higiena pracy stanowi bardzo ważny element przygotowania posiłku, więc na wstępie wszyscy zadbali o czystość swoją i stanowiska pracy. Następnie każde warzywo przed spożyciem zostało dokładnie umyte .Kolejny etap zakładał pokrojenie warzyw. Przy bacznej uwadze nauczyciela, dzieci poradziły sobie z tym zadaniem znakomicie. Warzywa zostały idealnie pokrojone i ułożone na talerzykach. Ostatnim etapem było samodzielne przygotowanie kanapek. Nasi mali mistrzowie kuchni poradzili sobie bezbłędnie. Ponadto kanapki przybrały różne kształty w postaci drzewek, gwiazdek a nawet serduszek. Na koniec uczniowie przystąpili do konsumpcji własnoręcznie zrobionego śniadania.
Agnieszka Mielniczek
Realizacja: IDcom.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2025 Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy w Węgrowie